Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα και τι η περιοδοντίτιδα;

Χρησιμοποιούμε τον όρο ουλίτιδα για να περιγράψουμε την χρόνια λοίμωξη των ούλων ενώ τον όρο περιοδοντίτιδα για να αναφερθούμε σε φλεγμονή που έχει προχωρήσει και στους βαθύτερους ιστούς δηλαδή και στο οστό που περιβάλλει το δόντι.

Ποια είναι τα αιτία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας;

Το βασικό αίτιο και των δύο αποτελεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα η οποία σε συνδυασμό με την αντίδραση του αμυντικού μας συστήματος προκαλεί την καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εξέλιξη της νόσου αποτελούν το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα νοσήματα του αμυντικού συστήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πρώιμα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα των ούλων, η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα και η ύπαρξη ελαφράς κινητικότητας ή/και μετατόπισης των δοντιών.

Ποια είναι η πρόληψη για την ουλίτιδα;

Η καλύτερη πρόληψη για την ουλίτιδα και κατ’ επέκταση την περιοδοντίτισα είναι ο εξαμηνιαίος καθαρισμός. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μας μια φορά το εξάμηνο και η πραγματοποίηση κλινικού ελέγχου και λεπτομερή καθαρισμού προλαβαίνει την δημιουργία πέτρας, τερηδόνας και κατ’ επέκταση προστατευόμαστε από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Πώς θεραπεύεται;

Εφόσον η νόσος έχει κάνει την εμφάνιση της κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η επίσκεψη στον οδοντίατρο για την εφαρμογή ολοκληρωμένης περιοδοντικής θεραπείας, στην οποία περιλαμβάνονται η αφαίρεση πλάκας και τρυγίας με τον υπέρηχο και η ριζική απόξιση με εργαλεία χειρός υπό-ουλικά ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η θεραπεία για την ουλίτιδα γίνεται σε ένα ραντεβού διάρκειας μιας ώρας ενώ η θεραπεία της περιοδοντιτιδας συνήθως απαιτεί δύο ραντεβού ανάλογης διάρκειας. Και στις δυο περιπτώσεις απαιτείται επανεξέταση ανά εξατομικευμένα χρονικά διαστήματα για τον εκάστοτε ασθενή.

Εάν έχεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα κλείσε άμεσα το ραντεβού σου ΕΔΩ και φρόντισε την υγεία των δοντιών σου” .

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Shape
Huffington Post Greece
Missbloom new
Fitgirls
Yupiii
instyle
CAPITAL
gazzetta
askmen
queen